Sieltä on kääntymässä jonkinlainen flare näkyviin.

Sieltä on kääntymässä jonkinlainen flare näkyviin.
Työt KIS:ssä ovat lähteneet täyteen vauhtiin. Ensimmäiset pari viikkoa on mennyt ihmetellessä organisaatiota ja niitä kymmeniä yhteistyötahoja, jotka jollain tavalla vaikuttavat instituutin toimintaan.
Olen myös saanut tehtyä alustavia suunnitelmia tiededatakeskuksen (SDC) osalta. Siinä riittääkin työsarkaa seuraavaksi pariksi vuodeksi. SDC:stä onkin tulossa Petatavu-luokan datakeskus, jos suunnitellut yhteistyökuviot esim. DKIST:n osalta toteutuvat. DKIST on Havajilla toimiva maailman suurin aurinkoteleskooppi.
https://www.nso.edu/telescopes/dki-solar-telescope/
Olen luvannut ottaa oman toimen ohella operointivastuuta myös KIS:n ChroTel-teleskoopin osalta. ChroTel on pieni aurinkoteleskooppi, joka kuvaa auringon kromosfääriä kolmella eri aallonpituudella: Ca II K, Ha ja He 1083.
Kromosfääri on auringon pinnan ja koronan välissä sijaitseva kaasukehä, jonka paksuus on n. 2000 km ja lämpötila n. 10 000 K. Se on siis huomattavati kuumempi kuin auringon pinta.
Tänään on siis ensimmäinen virallinen työpäiväni KIS:ssä, mutta eka etäpalaveri pidettiin jo eilen.
Palaverin esityslistalla oli tiimien esittelyt sekä työasiana GREGOR-havaintolaitteen etäoperointi ja sen kehittäminen. Asiasta käydään tarkempi palaveri ensi maanantaina.
GREGOR on 1,5 metrin peilillä varustettu Euroopan suurin aurinkoteleskooppi.
.
Sen sisuksissa observatoriorakennuksen sisällä on hyvin monimutkainen järjestelmä peilejä, linssejä sekä havaintolaitteita. Laitan tästä tarkempaa tietoa, kunhan saan sitä käsiini.