AstroImageJ Fotometria

Tässä lyhyt ohje, kuinka tehdään fotometriaa AstroImageJ-ohjelmalla.

Klikkaamalla kuvia, saat ne suurempana.

1. Avaa mitattavat kuvat (File -> Import -> Image Sequence)

AIJ1

Klikkaa hakemiston ensimmäistä tiedostoa ja valitse ‘Open’

AIJ2

Tämä dialogi näyttää tiedostojen määrän hakemistossa. Tässä voit valita monennestako kuvasta alkaen kuvat ladataan muistiin sekä vapaamutoisen tekstin, joka kuvatiedoston nimestä täytyy löytyä, jotta se ladataan muistiin. Esimerkissä U42.

Muista valita ‘Use virtual stack’, jotta kaikki kuvat saadaan ladattua.

AIJ3

2. Aperture-työkalun asetukset

Kun kuvat on ladattu, jää pinon ensimmäinen kuva näkyviin. Nyt on syytä asettaa aperture-työkalun asetukset kohdalleen.

AIJ4

josta aukeaa tämän näköinen dialogi. Katso, että omat parametrit täsmää, paitsi noitten CCD-kennon arvojen osalta. Ne löytyy valmistajan sivuilta. Kun kaikki on paikoillaan, niin yleensä sen jälkeen täytyy muuttaa vain ensimmäistä parametria (‘Radius of object aperture’). Kun kaikki on kohdallaan, niin klikkaa ‘OK’.

AIJ6a

Nyt aperturen koon voi tarkistaa tähtikuvasta. Tuplaklikkaa vasemmalla hiiren näppäimellä, niin kuva zoomaantuu, ja näet aperturen koon tarkemmin. Itse käytän object aperturen ja sisemmän background annuluksen arvoissa suurta väliä, jotta background arvo otetaan aika kaukaa tähden halosta. Oikeanpuoleinen tuplaklikki palauttaa kuvan koon ennalleen.

AIJ5

Jos kuviin ei ole tehty astrometrista mittausta, niin sen voi tehdä AstroImageJ:stä käyttäen Astrometry.net sivuston APIa (kuvassa alla merkitty näppäin). AIJ tarvii vain Astrometry.net tunnuksen, jonka saa ko. sivustolta. Jos/kun astrometrinen mittaus on tehty, voidaan aloittaa fotometrinen mittaus.

AIJ7b

3. Fotometrian mittaaminen.

Paina alla merkittyä näppäintä (Multi-aperture photometry).

AIJ7

Siitä avautuu dialogi. Tarkista, että arvot on samat (paitsi 5 ensimmäistä parametria, jotka olet jo asettanut aikaisemmin). Paina ‘Place apertures’ näppäintä.

AIJ8

Ensimmäinen klikkaus hiiren vasemmanpuoleisella näppäimellä merkitsee targetin (T1), ja seuraavat näppäykset vertailutähdet (C1,C2,C3 jne). Valitse riittävästi vertailutähtiä (5-10). Klikkaamalla lopuksi hiiren oikeanpuoleista näppäintä aloitetaan fotometrinen mittaus (monta ikkunaa avautuu samaan aikaan, ja grafiikka alkaa piirtyä).

AIJ13

Jos grafiikassa ei ole järkeä tai mitään ei näy, kannattaa ladata eksoplaneettoja varten tehdyt grafiikka-asetukset. Nämä sopivat kaikkiin muuttujahavaintoihin, ja täytyy tehdä vain kerran. Etsi ‘Multi-plot main’ -ikkuna, ja valitse File -> Open plot configuration template

AIJ11a

AstroImageJ-asennushakemistossa pitäisi olla tiedosto:

AIJ12a

Lataamalla tuon standard_transit.plotcfg -tiedoston, grafiikka-asetuksiin pitäisi tulla järkeä.

Tiedosto löytyy myös täältä http://kehusmaa-astro.com/kuvat/standard_transit.plotcfg